Temporada gastronòmica del poltre

DUES SETMANES A MITJANS DE MAIG

El 2007, les cuineres i els cuiners de la Vall de Camprodon ens vam asseure amb un grup de criadors d’egües per veure d’arribar a un acord de col·laboració sobre la carn de poltre no sabíem que era l’inici d’un camí compartit que havia de donar grans fruits. Les Cuines de la Vall de Camprodon vam apostar per aquest producte sabent que això tenia connotacions més enllà de la gastronomia, i no ens vam equivocar.

La cria d’egües és una de les tradicions més arrelades a la Vall —l’exponent més conegut és la Tria de Mulats d’Espinavell, cada 13 d’octubre—, però la carn de poltre mai havia estat objecte d’un consum especial al nostre territori i la major part d’animals es destinaven a l’exportació. No obstant això, les seves característiques nutritives i el seu sabor la posaven en situació de ser un producte de primera qualitat.

Coneixedors d’aquestes peculiaritats, als restaurants hem apostat fort i hem anat desplegant un receptari que recull plats tradicionals i innovadors i que dona protagonisme a totes les peces de l’animal. Les propostes que trobareu en aquests menús de temporada en són bona mostra.

Des de llavors, la carn de Poltre de muntanya del Ripollès està present a les nostres cartes al llarg de tot l’any i ja s’ha convertit en un dels productes diferenciats a la Vall de Camprodon que ens dona nom a tot Catalunya.

D’aquesta manera, des del sector de la restauració també donem suport als nostres pagesos que, amb el seu bestiar i les seves labors, contribueixen a mantenir el nostre paisatge tal com el volem, com un territori rural viu i ric.

Bon profit!