Temporada gastronòmica de la trumfa

DUES SETMANES ÚLTIMES DE SETEMBRE

Un dels productes de la terra més emblemàtics d’aquesta època és la trumfa. A la Vall de Camprodon, on es cultiva des d’antic, acollim la patata nova amb la il·lusió de tornar a trobar el gust fi dels fruits secs i els aromes del bosc en cada tast. És la peculiaritat d’un producte conreat a la nostra muntanya, on l’alçada i el clima rigorós forcen un creixement molt lent que manté el tubercle sota terra durant mesos acumulant nutrients i qualitats organolèptiques inigualables. A la Vall de Camprodon només fem una collita cada any, però, en contrapartida, el producte és excel·lent.

El 2006, les Cuines de la Vall de Camprodon vam començar el nostre camí parlant de trumfes i, des de llavors, la trumfa segueix sent la nostra aliada. Un producte de gran qualitat, car l’Agrupació de Productors de Trumfes de la Vall de Camprodon, sota el paraigua de la cooperativa Ramadera de Molló, posa al mercat una trumfa amb certificació de garantia, que ha seguit un reglament de producció pensat per aconseguir els millors fruits. Així, s’ha fet una sembra seleccionada amb llavor certificada, s’ha procurat un cultiu més higiènic tot vetllant per la rotació de terres que minimitza la possibilitat de plagues i redueix les necessitats d’aplicar productes fitosanitaris, i s’ha ensacat amb les garanties de la traçabilitat.

El resultat és una trumfa esplèndida, de textures fortes i sabors profunds. I enguany, de manera afegida, s’ha ampliat el ventall de varietats de trumfes produïdes a la Vall per donar més joc a les nostres cuines, i s’ha incorporat també la producció ecològica. Tot plegat, en un procés de qualificació que permet garantir millors condicions de comercialització per als productors i que posa a la nostra disposició una trumfa exquisida.

Us convidem a tastar-les durant aquestes setmanes i al llarg de tota la campanya en totes les seves formes. Gaudiu del producte i de les cuines que us el preparen.

Bon profit!!