Temporada gastronòmica de la Quaresma i la matança

TRES SETMANES ABANS DE CARNESTOLTES I TRES SETMANES DESPRÉS

Un dels trets principals de la Vall de Camprodon és la seva riquesa gastronòmica, tant pel llegat històric, que ha marcat una cuina tradicional de gran qualitat, com per les noves propostes que sorgeixen de les joves cuines creatives. Aquest és el fil conductor que ha impulsat els restaurants de la Vall a agrupar-se en l’associació Cuines de la Vall de Camprodon, amb l’objectiu de preservar i promocionar aquest patrimoni tan suggerent, i d’enriquir-lo en la mesura del que sigui possible.

Amb l’arribada del fred, les feines a l’hort i al camp s’aturen; és el temps del repòs i el guariment. A les cases, però, s’inicia un nou cicle: cal aprofitar les baixes temperatures per renovar el rebost. De primer, es consumeixen els productes que encara resten de la darrera Matança, surten els pernils, llangomisses i fuets que hem reservat fins al final. Aquesta festa de la carn, el Carnestoltes, culmina amb la Matança del porc. La mort del rei dona lloc a un gran ventall de nous productes: del perol, bufes, ventres, bulls i botifarres blanques i negres; per assecar, llonganisses, fuets, xoriços i pernils; però també llangonissetes, cansalada, costelló i ossos salats i, per a quan arribi el moment de segar i batre, deliciosos confits en oli i llard. La Matança és una festa que dura tot un dia i en la que es consumeixen les parts del porc que no es podran conservar. En acabar, el rebost és curull de carn, una bona garantia per a l’any que tot just comença.

La Matança, però, suposa també un canvi en l’alimentació, perquè els productes acabats d’elaborar necessiten temps per arribar a ser mengívols. En el calendari cristià, la Quaresma és temps de penitència. Nosaltres n’hem volgut fer una lectura en clau pràctica: l’abstinència de la carn és fruit del saber, és una decisió higiènica i saludable a l’espera del moment que es pugui tornar a entrar al rebost. Gastronòmicament, això suposa la introducció d’aliments alternatius, sovint també conservats, com són les salaons. Llegums i verdures d’hivern acaben de compondre la dieta d’aquesta època de l’any.

La Temporada Gastronòmica de la Matança i la Quaresma a les nostres cuines respon a la voluntat de recuperar i donar difusió a una cultura gastronòmica basada en la subsistència, en els cicles que les estacions marquen sobre la vida, que, en definitiva, és l’origen del nostre calendari gastronòmic.

Bon profit!