País d’art i història transfronterer

Estat de la línia de treball: vigent

El País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes Tec i del Ter és un projecte cultural que pretén recuperar i revalorar el patrimoni a partir dels seus múltiples elements i sensibilitzar respecte a la qualitat arquitectural, urbanística i paisatgística del seu territori.
L’àmbit territorial del País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes Tec i del Ter comprèn 24 municipis francesos (de les comarques del Vallespir i el Rosselló) i 7 municipis catalans (la Vall de Camprodon i Sant Joan de les Abadesses). Tots 31 municipis comparteixen el distintiu que el Ministeri de Cultura i Comunicació de França, va atorgar el 19 de novembre de 2009 a la candidatura presentada al label francès Ciutats i Països d’Art i d’Història.

El País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes Tec i del Ter

  • Dossier de candidatura

Resum de la Memòria
El País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes Tec i del Ter és un projecte cultural que pretén recuperar i revalorar el patrimoni a partir dels seus múltiples elements i sensibilitzar respecte a la qualitat arquitectural, urbanística i paisatgística d’aquest territori.
La diversitat del patrimoni de les valls del Tec i del Ter, així com l’amplitud de segles que abasten els testimonis que ens en revelen la història, doten aquest espai transfronterer d’una important riquesa, sorprenent per a una zona de frontera, i que el gran nombre d’indrets arqueològics que hi trobem.
El paisatge i l’arquitectura mostren encara l’empremta del període medieval, tant en l’estructuració territorial (entre canals de comunicació; en la repartició entre terres agrícoles i pobles) com en les formes de construcció, tant en l’arquitectura religiosa com en la militar.
L’època moderna ha marcat igualment tots aquests pobles. A finals del segle XIX i a principis del segle passat, la consolidació com a destinació turística dels Pirineus i el termalisme han dotat el territori d’una important arquitectura d’estiueig, sobretot a Camprodon amb mostres de modernisme. Aquest període ha suposat també la freqüentació del territori, i sobretot Ceret, per part d’artistes (pintors, escultors, músics) que han aportat la seva pròpia lectura i visió del paisatge que se’ls oferia.
Igualment, el patrimoni immaterial és essencial per mostrar la cultura comuna compartida entre un costat i l’altre de la frontera. Així, la llengua catalana és el mitjà de transmissió dels relats llegendaris i d’una literatura que encara avui perviuen en aquest espai. Tanmateix, també les diferents festes i tradicions que segueixen el transcurs de les estacions i el calendari religiós i agrícola permeten gaudir amb músiques i balls tradicionals al voltant de la cobla (orquestra) i de la sardana (ball) i alhora preservar aquest important llegat cultural.


Objectius

1. Promoure la qualitat arquitectural, urbana i paisatgística, i revalorar el Patrimoni

2. Desenvolupar una política dels públics per a:

  • la sensibilització dels càrrecs electes, dels habitants i dels professionals cap al seu entorn arquitectural i paisatgístic, i el seu patrimoni material i immaterial
  • la iniciació del públic jove a l’arquitectura i al patrimoni
  • l’acollida dels visitants

3. Reforçar l’atractiu del territori i permetre el desenvolupament cultural per permetre emergir un turisme de qualitat.

4. Explotar i difondre els resultats de la recerca i tenir en compte el conjunt dels recursos del territori.

5. Establir una plataforma de reflexió i de coordinació (intercanvis metodològics i d’experiència).


Mitjans

1. Personal qualificat

2. Creació d’un Centre d’Interpretació de l’Arquitectura i del Patrimoni (CIAP)

3. Comunicació, difusió i promoció dels patrimonis material i immaterial i del seu entorn arquitectural i paisatgístic


Programa d’accions

El País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes del Tec i del Ter, en col·laboració amb els diferents municipis i entitats, i sota la coordinació del servei “Ciutats i País d’Art i d’Història” desenvoluparà les accions següents, dirigides pel dinamitzador d’arquitectura i de territori:

  • visites-descoberta temàtiques
  • conferències organitzades a hores fixes durant tot l’any
  • accions originals i puntuals en relació amb l’actualitat nacional i local quant a arquitectura i patrimoni (Jornades Europees del Patrimoni, Mes dels Jardins, commemoracions…)
  • accions de sensibilització a la qualitat de l’arquitectura.
  • Visites a tallers (monuments històrics o arqueològics, noves realitzacions arquitectòniques…)
  • cicles de formació i d’informació sobre arquitectura i patrimoni, tant per a mediadors turístics o professionals relacionats amb el turisme com per a personal de l’administració local.
  • Accions de sensibilització cap als residents habituals, en col·laboració amb els responsables dels casals, dels centres cívics, d’associacions…
  • Els tallers d’arquitectura i de patrimoni, que permetran aprofundir en qüestions com les pràctiques i costums d’ahir i d’avui (quines lliçons per a demà?), els espais d’ahir i d’avui (quina visió del territori?) i les millors pràctiques i camps per a l’experimentació.