Patrimoni agroalimentari i gastronòmic

A la Vall de Camprodon ha existit des de sempre una forta tradició ramadera i agrícola, de manera que la producció i elaboració de producte agroalimentari ha estat sempre un sector molt important, tant en l’àmbit econòmic com turístic, amb una gran varietat de productes agroalimentaris de qualitat.

La Trumfa de la Vall de Camprodon s’ha cultivat des de temps antics i actualment representa un cultiu complementari per als pagesos de la Vall. Es conrea amb sistemes de producció naturals i d’elaboració manual, amb una única collita a l’any (setembre). La majoria de patates conreades a la Vall pertanyen a la varietat Kennebec, afavorida per les baixes temperatures i l’altitud de la zona. Aquest tubercle d’alta qualitat presenta propietats nutritives destacables com una aportació important d’aigua i hidrats de carboni en forma de midó, pocs greixos i proteïnes. La seva versatilitat en la cuina fa que sigui un dels aliments bàsics de la nostra alimentació. Amb la Fira de la Trumfa de Molló i el Mercat de la Trumfa de Vilallonga de Ter esdevé protagonista i valorada de la feina i l’esforç dels productors de Trumfes de la Vall de Camprodon de la cooperativa Ramadera de Molló.

La cria d’egües és una de les tradicions més arrelades a la Vall de Camprodon – l’exponent més conegut és la Tria de Mulats d’Espinavell, cada 13 d’octubre-, i en els darrers anys s’ha potenciat especialment el consum de la seva carn, d’alta qualitat. És una carn tendra i molt gustosa, amb moltes propietats sanes i nutritives que la fan apta per tota classe de dietes. Els poltres es crien en extensiu, a l’estiu pasturen a les muntanyes i a l’hivern baixen a les valls per ser engreixats de manera natural amb cereals i farratges sense additius. Els cavalls, egües i poltres que pasturen a les nostres muntanyes són de la raça Cavall Pirinenc Català i, des de l’Associació de criadors d’egües de muntanya del Ripollès s’està fent una valuosa tasca de recuperació i reconeixement de la mateixa dins de la vall i la comarca.

A la Vall de Camprodon s’hi elaboren una gran varietat de productes derivats del producte primari, que contribueixen de la mateixa manera a consolidar especialment la importància de la vall en la producció de producte alimentari, convertint-se finalment en un atractiu més turístic.

Un dels productes més ben valorats a la vall de Camprodon són els seus embotits, elaborats de manera artesana i tradicional en un conjunt ampli de carnisseries i xarcuteries que ofereixen la venda directa dels embotits en el mateix establiment.

Productes com el formatge fresc, el mató, el iogurt i altres varietats de formatges s’elaboren de manera artesana seguint mètodes tradicionals a la Vall de Camprodon. A partir de la llet crua o pasteuritzada de les vaques, cabres i ovelles criades a les explotacions ramaderes de la mateixa vall, se n’obtenen aquests productes d’elevada qualitat que representen ja una identitat al nostre territori.

L’elaboració de dolços a la vall s’ha fet de manera tradicional i artesana des de temps antics. Un bon exemple d’això és la Fàbrica Birba que, amb més de 100 anys d’història, segueixen elaborant les seves galetes a l’estil tradicional i s’han convertit en una gran marca arreu de Catalunya.

Pel que fa a la mel i les melmelades, són productes naturals o elaborats a partir de productes naturals, que es conserven i permeten gaudir-ne durant tot l’any. La producció i elaboració és totalment artesana i tradicional. La mel és una substància natural dolça produïda per les abelles mel·líferes a partir del nèctar de les plantes i altres elements i s’ha utilitzat com a edulcorant des de temps antics. La melmelada, en canvi, és un producte de cocció elaborat a partir de fruites a les quals s’afegeix sucre. Es tracta de productes energètics pel seu elevat contingut en sucres i molt presents en la cuina catalana en dolços, esmorzars i acompanyaments de begudes com és el cas de la mel, a més de ser utilitzats cada vegada més com a ingredients en salses i acompanyaments.

Des de fa uns anys, entre els productes agroalimentaris que es poden adquirir a la vall, també hi destaquen els productes frescos de l’ànec.

La proximitat del producte i l’elaboració artesana permeten que alguns d’aquests productes es puguin comprar directament a l’explotació, o bé en molts dels establiments que ofereixen una àmplia varietat de productes de rebost arreu de la vall.

Com a territori de muntanya que és, la Vall de Camprodon és una bona productora de carn de bestiar. La gran extensió de prats i pastures que defineixen una part del paisatge de la Vall de Camprodon permeten la cria de ramats de vaques, ovelles, xais, cabres i cabrits, amb un sistema d’explotació semiextensiu. En el nostre territori, destaca l’ovella Ripollesa, una raça autòctona de Catalunya, rústica i adaptada a les condicions geoclimàtiques del territori, amb una carn tendra i gustosa, molt apreciada en la gastronomia catalana. La carn dels vedells, que pasturen als prats de les nostres muntanyes com a mínim quatre mesos i s’alimenten de la llet de les mares fins que són engreixats amb farratges naturals, principalment.

Un dels trets principals de la Vall de Camprodon és la seva riquesa gastronòmica, tant pel llegat històric, que ha marcat una cuina tradicional de muntanya de gran qualitat, com per les noves propostes que sorgeixen de les joves cuines creatives.