Setcases

Un entorn típicament pirinenc, envoltat de paisatges d’alta muntanya espectaculars, emmarca un poble que ha aconseguit preservar l’aire rural i tradicional de temps enrere, mantenint elements d’arquitectura ancestral com són els carrerons irregulars, estrets i costeruts, la séquia descoberta i les cases antigues bastides amb fusta i pedra vista amb teulades de pissarra.

  • Descoberta

    Entreu a l’enllaç que us permetrà descobrir, tot passejant, un dels sis muncipis de la Vall de Camprodon.

  • Situació

    L’extens municipi de Setcases constitueix l’extrem NW de la Vall de Camprodon, a la capçalera del Ter, i el seu terme forma un gran semicercle amb la base als grans cims dels Pirineus axials, al límit amb el Conflent i el Vallespir i, per tant, de l’Estat espanyol i el francès, des del puig de Bastiments (2 874 m), a l’W, fins a Costabona (2 464 m), a l’E, passant pel pic de la Dona (2 702 m), el puig de la Llosa (2 503 m), Roques Blanques (2 454 m) i Roca Colom (2 502 m), aquests dos envoltant el circ de Concròs, i el coll de Pal (2 374 m). La corba del semicercle és tancada a l’W, prop de la població, per la serra del Catllar i, més enllà, per la de Pastuira, amb el puig de Pastuira (2 679 m), la coma de l’Orri i el Gra de Fajol; i, per l’E, per la carenada que des del puig de les Agudes (1 978 m) va vers el puig Sistra (1 988 m) i un seguit de puigs i collades que arriben a Costabona, damunt les Roques d’en Mercer.
    El naixement del Ter (que després de 167 km de recorregut i d’un notable aprofitament industrial desemboca a la Mediterrània prop de Torroella de Montgrí) es troba al NW del terme, a Ulldeter o circ de Morens, sota les tarteres del puig de Bastiments, envoltat pel pic de la Dona, la cresta d’Esquena d’Ase i el Gra de Fajol. Dins el mateix terme rep un seguit de rierols i torrenteres, com els de Coma Ermada, de Coma de l’Orri, de Carboner, dels Forquets, de la Cabanassa, de Vall-llobre, etc., que el converteixen, passada la població, en un riu fressós i de bon cabal, on es crien unes truites excel·lents.

    La vall del Ter des de sota el Gra de Fajol fins al poble de Setcases, que és el cap de municipi, rep el nom de vall de Carlat, ampla i en constant desnivell, i és recorreguda en bona part per la carretera que la comunica amb Camprodon, oberta o arranjada el 1918 i que arriba fins al pla dels Hospitalets o estació d’esquí alpí de Vallter 2000. Altres camins o carrerades de muntanya la comuniquen amb Núria, Mentet o el circ del Tec (pel coll de Pal), aprofitades per activitats relacionades amb l’excursionisme.

     

  • Història

    Els orígens històrics es remunten al 965, any en què el comte Sunifred de Besalú esmenta el lloc en unes donacions fetes al monestir de Sant Pere de Camprodon. El 1017 una butlla papal de Benet VIII al monestir de Camprodon torna a esmentar el lloc, amb el nom definitiu de Septem Casis, tot confirmant al cenobi el dret de pesca al Ter des de Setcases als Calquers. Però el fet històric més important fou la donació, per part del comte Ramon Berenguer III de Barcelona, al monestir de Ripoll, el 1118, de l’extens alou que posseïa a la parròquia de Sant Miquel de Setcases i que devia comprendre la major part del terme. Des d’aleshores el monestir fou senyor alodial, i les rendes de Setcases foren assignades al monjo cambrer. Malgrat el domini senyorial de Ripoll, la jurisdicció del terme fou exercida des del segle XVII pel veguer de Camprodon.

  • Llegendes

    Setcases té un origen llegendari que diu que una família de ramaders, un pare i set fills que no havien pujat mai a muntanya, es va aturar al pla dels Hospitalets perquè les ovelles pasturessin. Quan feia dos dies que hi eren, va començar a nevar i els fills restaren meravellats perquè no havien vist mai aquelles volves blanques. Corregueren a dir-ho al pare que era cec. El pare els explicà que allò era neu, que arribaria a cobrir tota l’herba i que les ovelles es moririen de fam.

    Van anar-se’n tot seguit avall i el pare va decidir que romandrien allò on hi hagués saüc i allà es van quedar. El lloc era plaent i cada un dels fills va construir la seva cabana. Per això el poble que va créixer a l’entorn de les primeres cabanes és conegut amb el nom de Setcases.

    Actualment, el nombre de cases ja és molt superior al dels seus inicis; fins i tot el nombre d’hostals i restaurants sobrepassa la llegendària quantitat de set. Però, tot i aquesta evolució de les edificacions, Setcases segueix sent un bonic paratge del Pirineu Oriental on hom hi pot trobar la pau i la tranquil·litat que les grans ciutats no ens deixen gaudir.