A la Vall de Camprodon ha existit des de sempre una forta tradició ramadera i agrícola, de manera que la producció i elaboració de producte agroalimentari ha estat sempre un sector molt important, tant en l’àmbit econòmic com turístic, amb una gran varietat de productes agroalimentaris de qualitat.
FIRES I MERCATS
Per saber més de les Fires i Mercats de Tardor, on els productes agroalimentaris de la Vall de Camprodon són els protagonistes, seleccioneu els següents apartats.
-
La fira de la trumfa de Molló
A la Vall de Camprodon, la trumfa o patata s’ha cultivat des d’antic amb magnífics fruits: abans, reflex d’una economia de subsistència, actualment, com a activitat agrícola complementària. Pels volts de l’11 de setembre, Molló celebra cada any la Fira de la Trumfa, a l’inici de la collita. Durant tot un dia, la Trumfa de la Vall de Camprodon omplirà la Plaça Major i els carrers adjacents de Molló. La venda de trumfes, els tallers, les degustacions, els concursos i el campionat local de pelar trumfes, seran els actes protagonistes d’aquesta tradicional fira. Més informació a l’agenda d’activitats del lloc web de la Trumfa de la Vall de Camprodon
-
El mercat de la trumfa de Vilallonga de Ter
La Trumfa de la Vall de Camprodon és un cultiu d’estiu que dona els seus fruits a finals d’agost i durant el mes de setembre; així, només s’obté una collita a l’any de gran qualitat. Vilallonga de Ter celebra el seu Mercat de la Trumfa pels volts del 12 d’octubre, quan les trumfes estan collides i reposant a la trumfera.
Durant tot un dia, la Trumfa de la Vall de Camprodon omplirà la Plaça de les Escoles, davant l’Ajuntament. La venda de trumfes, els tallers, les degustacions i els concursos, seran els actes protagonistes d’aquest tradicional mercat.
Més informació a l’agenda d’activitats del lloc web de la Trumfa de la Vall de Camprodon.
-
La tria de mulats d'Espinavell
Una de les tradicions més arrelades a la Vall de Camprodon ha estat i és la transhumància, lligada a la cria de cavalls i mules. Cada 13 d’octubre, per la diada de Sant Eduard, el bestiar equí que pastura a alta muntanya, baixa a Espinavell, on té lloc la Tria de Mulats, la separació dels poltres de les egües.
La Tria de Mulats
Aquesta fira ramadera, d’arrel tradicional, en els seus començaments era una trobada entre els ramaders de Molló i els compradors, per negociar la compra de bestiar. Amb el temps, la Tria s’ha anat consolidant. En 1997, Departament d’Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya va reconèixer la seva importància, atorgant a l’Ajuntament de Molló el Diploma Turístic de Catalunya.A finals de juny, els ramaders de Molló fan la transhumància del bestiar equí i boví, des de Molló i fins a la muntanya de Rojà (prop del massís del Canigó, en el Conflent), on es conserven els drets de pastura, reconeguts per les Actes del Tractat dels Pirineus (1659). El bestiar hi passa el juliol, agost i setembre, i fins fa pocs anys, encara eren vigilats pel Cisco del Carol, el darrer eugasser de Molló. A finals de setembre, per Sant Miquel, els propietaris del bestiar van a Rojà per recollir les egües i cavalls. La transhumància des de Rojà acaba altra vegada al municipi de Molló, prop del Costabona, on s’esperen fins al dia 13 d’octubre per portar-los a la fira d’Espinavell.
Per Sant Eduard, el 13 d’octubre, els ramaders acompanyen cavalls, egües i mulats a les Planes d’Espinavell. A les 11 del matí arriben a la Fira, tot travessant el riu, i, un cop allà, s’inicien els tractes de compravenda de mulats o pollins. Al matí es fa el concurs i l’entrega de premis als millors exemplars, escollits per un comitè veterinari. A la tarda, tancats tots els tractes, els ramaders separen els mulats de les egües, d’aquí el nom de Tria de Mulats.
Un cop separades les cries, egües i cavalls, retornen a les pastures prop del Costabona, on esperen el seu trasllat als corrals i als prats, prop del mas dels seus propietaris.